Obredni kakav

1527

Obredna uporaba kakava

V obredu se zberemo ob pitju kakava, zato da se povežemo s seboj, s skupnostjo in z Zemljo. Pitje kakava v obredu poveča našo energijo in razpoloženje, kot tudi našo osredotočenost in zavest.

Odpiranje srca s kakavom

Kakav ima številne lastnosti, ki podpirajo naše čustveno, duhovno in telesno zdravje ter ustvarjajo dobro počutje.

Je eno najbolj kompleksnih živil na naši Zemlji. Poln je antioksidantov in magnezija, saj jih vsebuje v najvišjih koncentracijah med živili na svetu, cinka, kroma, teobromina, vitamina C, železa, bakra, kalija, triptofana, mangana, zdravih omega-6 maščobnih kislin, serotonina, monoaminooksidaze (MAO), PEA oz. feniletilamina, kofeina, anandamida, kalcija, fosfora, vlaknin, oksitocina (kemikalija ljubezni) in drugih mineralov in vitaminov, ki prispevajo k našemu splošnemu zdravju.

Poveča pretok krvi v možganih in tako ustvarja višjo mentalno zbranost, poveča zavedanje in osredotočenost. Kakav se prav tako uporablja z namenom naravnega izboljšanja razpoloženja, saj lahko sproži sproščanje dopamina in endorfina; feniletilamin vzpodbuja hormone za dobro počutje in pomaga pri lajšanju čustvenega stresa. Kakav vsebuje tudi anandamid, ki ga pogosto imenujemo molekula “blaženosti”, in je naravna molekula užitka, ki se prilega kanabinoidnim receptorjem v celicah živčnega sistema.

Naš obredni kakav je narejen iz najboljših kakavovih zrn v Ekvadorju in izhaja iz skupnosti proizvajalcev kakava iz amazonske province Napo. Kakav je pridelan po tradicionalni metodi Kichwa, imenovani “Čakra”, ki zavestno spoštuje naravno okolje. S tem organskim pristopom ohranjamo biotsko raznovrstnost in naravne vire.

Poleg fine arome, nizke grenkobe in neverjetnega okusa je priljubljen med tistimi, ki pijejo kakav v obredne namene. Postopek fermentacije in metode praženja, ki jih uporablja naše združenje, učinkovito aktivirajo terapevtske spojine. Poln antioksidantov, vitaminov in mineralov – kakav je resnično superhrana za telo, um in duha.

Naša kakavova pasta je narezana na manjše koščke naravnost iz kakavovega bloka.

Obredni odmerek (med 20-42 g) izboljša

Razpoloženje

kakav deluje kot odličen naravni antidepresiv, ki povzroča sproščanje endorfinov za dobro počutje. Je vir triptofana, predhodnika nevrotransmiterja serotonina, ki nas spravlja v dobro voljo.

Energija

kakav vsebuje obilico teobromina (hrana bogov v grščini), ki poveča pretok krvi in stimulira srčno-žilni sistem. Odličen način, da prebudite um in telo, ne da bi bili nervozni, kot pri pitju kave.

Jasnost

kakav spodbuja sproščanje nevrotransmiterja dopamina, ki je glavni možganski kemični sel, ki je odgovoren za to, da se počutimo motivirani, in poveča našo sposobnost doživljanja užitka.

Blaženost

kakav je edina hrana na svetu (razen materinega mleka), ki vsebuje tako imenovano “molekulo blaženosti”, anandamid, ki povzroča občutke sreče in splošno duševno dobro počutje.

Ustvarjalnost

kakav je odličen za deljenje v krogu, saj povečuje našo sposobnost izražanja naše notranje ustvarjalnosti. Ne glede na to ali gre za risanje, ustvarjanje glasbe, petje, meditacijo ali razmišljanje, kakav nam omogoča, da se povežemo z Izvorom in odklenemo svoj polni potencial.

Varnost

Če zaužijete preveč obrednega kakava (več kot 50 g), lahko ta povzroči slabost, hladen znoj in glavobol. Ni združljiv z antidepresivi in nekaterimi srčnimi boleznimi.

Navodila za uporabo

  • Za dnevno uporabo priporočamo odmerek 20-25g. Poln obredni odmerek ne presega 42g.
  • Z ostrim nožem narežite želeno količino na desko za rezanje.
  • Segrejte vodo/guayusa čas/mandljevo mleko na cca. 80 stopinj Celzija.
  • Odstranite tekočino z ognja in dodajte kakavove koščke.
  • Mešajte in po potrebi pristavite spet na ogenj, da se zgosti.
  • Neobvezno dodajte želena zelišča in sladilo (agava, javorjev sirup…).
  • Dajte si namero za vaš dan in srkajte napitek. Prepričajte se, da ste v prijetnem okolju za globljo povezavo.
PredhodnjiSeanse za notranje ravnovesje v živo, preko spleta ali po e-pošti
NaslednjiLokacija (Muzika Organika – Cacao Dance 2023)