5 korakov do sreče

1605
5 korakov do sreče
5 korakov do sreče

Sreča je kot metulj, ki ga ne moreš ujeti. Z nekaj vaje pa vas lahko sreča spremlja vse življenje. 

Dovolite, da vam razkrijem kako v 5 korakih do sreče. Sreča – SSKJ definira srečo kot »razmeroma trajno stanje velikega duševnega ugodja«. Karkoli si v življenju želimo in k čemerkoli stremimo, izhaja iz želje po tem, da bi bili srečni. Ko sprejmemo, da so vsi naši zazrti k temu, da bi bili srečni, se postavi vprašanje kako to srečo doseči. 

Ta želja nas lahko znova hitro zavede k temu, da se moramo zanjo truditi, vsak trud pa nam spet daje občutek, da nismo popolni, da nam nekaj manjka in krog se nadaljuje v neskončnost, spet lovimo lasten rep.

5 korakov do vaše sreče

  1. Ozavestiti, »kaj moram« in »kaj si želim«. Kar moram je neizogibno, zato ni težko. Kar si želim ni težko, saj sem zavestno izbral to pot.
  2. Dojeti, da je ta trenutek moja izbira. V tem trenutku se lahko odločim ali »je vredno« stati v gneči ali ne. Če je vredno, potem mi ni težko stati v gneči. Če mi ni, imam izbiro, da lahkotno odidem.
  3. Se zavestno odločimo za »da« ali »ne« ter sprejeti popolno odgovornost za svojo odločitev.
  4. Kultivirati čustva, tako da dovolim začutiti, vendar se umirim in storim, kar je zame najbolj prav.
  5. Vračanje v ta trenutek s srčnim dihanjem, sproščanjem telesa in fokusom na objekte okoli nas.

 

1. korak: »Moram«

Plačujemo položnice, ukvarjamo se z izzivi v službi, v družini, ugajamo soljudem,… Vendar, ali ni večina tega, kar »moramo« lastna izbira? Zato, ker želimo izpolniti svoje želje, da pridemo do sreče. Narobe je lahko le, da zaradi lastne izbire trpimo. Včasih je potrebno ponovno oceniti kaj si v življenju želimo in kaj za to plačujemo. Sam uspeh pri doseganju želja prav tako ne zagotavlja sreče. Uspeh je lahko to, da imamo veliko denarja, partnerja, družino, otroka, službo. Vendar bodo tudi ti »dosežki« prinesli svoje izzive, celo večje, kot prej, ko nismo imeli uspeha, saj smo takrat vsaj mislili, da bomo, ko nekaj dosežemo, srečni. Ko dosežemo trenutek, ko bi moral biti srečen, že drvimo v naslednji trenutek. Življenje samo s trenutki sreče je revno življenje.

Ko presežemo »moram« in ga spremenimo v »želim«, postane življenje izbira. Če je naša izbira resnično zavestna, potem zaradi nje ne bomo trpeli, čeprav bo morda prinesla izzive. Vse delovanje prinese posledico, zato se dobro odločajmo kdaj in kako bomo delovali.

Iz česa je nastala moja izbira? Izbira prihaja iz želja, katerih izpolnjevanje bi naj vodilo k sreči. Vendar na ta način sreče ni mogoče »ujeti«. To pomeni, da je potrebno najprej spremeniti pogled na življenje. To pa ne pomeni, da moramo opustiti svoje želje, temveč prevzeti popolno odgovornost zanje. In potem se lahko v situaciji, ki je neugodna ustavimo, ker vemo, da je to, kar počnemo, tudi če stojimo v gneči pomembno, saj smo tako izbrali. Z lahkim srcem se lahko prav tako, če je gneča predolga ali opravilo ni pomembno, obrnemo. Tako se pustimo voditi življenju.

Lahkotno srce prinaša mir. Mir je temelj za trajnejšo srečo.

2. korak: »Ja« in »Ne«

Ko nas kdo vpraša, če bi to ali ono, ali pa sprejemamo pomembno odločitev, se vedno ustavimo, zadihajmo, se začutimo, sprostimo ter vprašamo ali si to res želimo. Iz stanja miru bo prišel odgovor. Preko telesa, misli, čustev ali energije. Če smo se odločili za »ja«, potem si nikoli ne bomo mogli očitati, da smo se odločili v naglici.

3. korak: Z zavestnimi odločitvami do sreče

Moja pravica in moja odgovornost je, da se odločam iz miru in notranjega ravnovesja.

Potem tudi občutek krivde, ko rečemo »ne«, odpade, saj vemo, kaj je za nas dobro in kaj nam lahko na dolgi rok škodi.

To ne pomeni, da se ne smemo izražati, pač pa da se izražamo zavestno. 

Z notranjim mirom dosežemo višje zavedanje trenutka. Večje, ko imamo zavedanje tega trenutka, lažje je v vsak trenutek prinesti srečo in dlje traja stanje velikega duševnega ugodja.

4. korak: Kultiviranje čustev

V življenju pridejo situacije, ki jih dojemamo kot težke in neprijetne, vendar se v teh situacijah skriva priložnost za preseganje starih vzorcev. Vzemimo, da vas zmoti gneča pred trgovino. V vas se pojavi neprijeten občutek, ker se vam mudi početi kaj pametnejšega ali pa, ker želite čim prej opraviti, kar ste si zadali. Kako boste ravnali v tem trenutku je odločilno pri temu, kako boste v prihodnosti dojemali podobne situacije.

Ljudje se vrtimo v krogih ter znova in znova srečujemo situacije, ki nam sprožijo enaka čustva. Tem ni mogoče uiti, lahko pa spremenimo odnos do njih. Kar me je motilo še včeraj, lahko danes presežem tako, da se, ko začutim neprijeten občutek, umirim. Dojamem nepomembnost situacije in naredim drugače, kot doslej. Pri naslednjih situacijah se bo neprijeten občutek kljub temu vračal, vendar ste tako zavestno začeli pot k osvoboditvi in zavedanju tega trenutka. Življenje nas preizkuša. Ni dovolj, da uspemo enkrat »ukrotiti« svoja čustva. Ne gre za krotenje, pač pa za kultiviranje.

Kultiviranje čustev vodi k sreči.

Praktični primer

Ko začutim neprijeten občutek se osredotočim na svoj dah, potem se osredotočim na svoje srce in si predstavljam, da vdihnem v srce in izdihnem iz njega. Nadaljujem s srčnim dihanjem. Ko se sprostim, premaknem pozornost na svoje telo. Sprostim ramena, obraz ter vse, kar imam zakrčeno. Dovolim, da začutim gravitacijo, ki deluje na moje telo ter moje telo na površino, na kateri sem. Pri tem si pomagam z globokimi vdihi in izdihi. Ko je telo sproščeno, pogledam svojo okolico, opazim objekte, ljudi, stvari, še enkrat sprostim svoje telo in po potrebi več krat globoko vdihnem in izdihnem. Spet se vrnem v svoje srce.

Ta metoda ima znanstveno podlago. Ko srce prejme informacijo, da se umirjamo, bo centrom v možganih signaliziralo, da je vse v redu in »panika« ni potrebna. Um bo potem ustvarjal pozitivne misli, v nasprotju z negativnimi, ko srce pravi, da je nekaj narobe. V vsakem trenutku je vse prav in tudi, če ni, lahko srcu signaliziramo, da smo v redu, da ni potreben odziv »fight or flight«.

5. korak: Stanje duševnega ugodja v trenutku

Moja definicija sreče je stanje duševnega ugodja v tem trenutku. Samo v tem trenutku se skriva priložnost, da smo lahkotni, radostni, sproščeni, mirni in srečni. Eden od 5 korakov kako do sreče je, da urimo sproščenost. Sproščeno telo, sproščen um in posledično ugodna čustva so temelji za srečo.

O spoznavanju zavedanja trenutka zdaj se bomo pogovarjali tudi na vsakoletnem Universal Campu.

Sreča je vse, kar počnemo z radostjo. Vendar zakaj ne bi vzeli vsak trenutek kot priložnost za srečo? Neugodni trenutki ali nujne stvari, ki jih opravljamo, ker jih »moramo« in drugi izzivi, so zgolj priložnosti za to, da hitreje pridemo iz stanja »boj ali beg« nazaj v ugodno stanje in da to stanje vzdržujemo in gojimo.

Poskusite z meditacijo Heart Connection 18:18. Pri povezovanje v srcu vzpostavljamo stik samim s seboj in z novo nastajajočo skupnostjo sočutnih in srčnih ljudi. Meditiramo vsak dan ob 18:18. Tako z osebno afirmacijo presežemo svoje vzorce ter navade in se povežemo v sočutju in ljubezni.

Zame je bila največja ovira pri sreči, da nekaj »moram« ter da vsakomur rečem »ja«.

Sreča nima zveze z našimi dosežki, pač pa z lahkotnostjo vse več trenutkov. Takrat se sreča skriva v vsem. Ko doživljam srečo, začnem privlačiti srečo in vse okoli nas se začne spreminjati. Tudi ljudje, zaradi katerih smo bili še včeraj nesrečni.

Sprememba se prične v nas. Nihče nam ne bo dal sreče, če si jo ne bomo znali dati najprej sami.

Želiš med prvimi prebirati novo vsebino? Prijavi se na novičke in redno boš prejemal koristne vsebine za lahkotnejše življenje, bil deležen posebnih ugodnosti in še mnogo več.

Ob prijavi na novice pa vas bomo obdarili z e-priročnikom MEHANSKO SRCE. V njem sem za vas pripravil nekaj vaj, misli ter afirmacij, ki vas peljejo do lahkotnosti, zadovoljstva in globokega občutka notranje svobode. Vzemite življenje v svoje roke.

Srečno!

PredhodnjiKje nas najdete
NaslednjiKontakt